Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Nieuws

Zwarte Tulp Prijs 2021 voor bollenschuur in Noordwijk
01-11-2022
Sebastian van Houten en Margriet van Hal uit Noordwijk hebben de Zwarte Tulp Prijs 2021 voor behoud en herbestemming van bollenschuren ontvangen. Zij krijgen de prijs voor de manier waarop zij de bollenschuur aan de Douzastraat 42 in Noordwijk-Binnen hebben gerestaureerd en voor de toekomst hebben behouden.
Lees verder
25 jaar CultuurHistorisch Genootschap
06-10-2022
Op 5 oktober vierde het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) het 25-jarig jubileum. De Werkgroep Bollenerfgoed, in 1996 opgericht door Museum De Zwarte Tulp, maakt sinds 2006 deel uit van het CHG. Tijdens de jubileumbijeenkomst was er ook aandacht voor het karakteristieke bollenerfgoed van de Bollenstreek.
Lees verder
Bollenstreek in Bedrijf 2022
15-08-2022
Op zaterdag 13 augustus waren het CultuurHistorisch Genootschap en de Werkgroep Bollenerfgoed te gast bij bloembollenbedrijf Matth. Verdegaal aan de Frank van Borselenlaan 4 in Voorhout. Dit was een van de zes agrarische bedrijven die meedeed aan de open dag Bollenstreek in Bedrijf 2022. Ondanks het tropisch warme weer kwamen er de hele dag veel bezoekers, die onze stand met foto's, boeken en een maquette met belangstelling bekeken. Piet Goemans, Rob Arnold, Alfred Pop en Nico van der Poel vertelden de bezoekers alles over landschap en erfgoed van de Bollenstreek en over behoud en herbestemming van bollenschuren.
Lees verder
Bollenschuren in de Top 10 van de Bollenstreek
13-04-2022
In een lijstje met toeristische hoogtepunten van de Duin- en Bollenstreek komen we op de 4e plaats in de Top-8 bollenschuren tegen. Als voorbeeld wordt één van de laatste houten bollenschuren in de Duin- en Bollenstreek genoemd: de Groene Bollenschuur in Hillegom.
Lees verder
Bollenerfgoed te zien bij Tulip Experience
25-03-2022
Bezoekers van de toeristische attractie Tulip Experience Amsterdam in Noordwijkerhout krijgen daar ook informatie over historische bollenschuren. De Werkgroep Bollenerfgoed van het CHG kreeg de kans om in de hal een kleine foto-expositie in te richten, vlakbij de filmzaaltje in de vorm van een bollenschuur. Daar wordt uitgelegd waarom bollenschuren en ander bollenerfgoed zo waardevol zijn voor de cultuurhistorie en het landschap van de Duin- en Bollenstreek en op welke manier bollenschuren voor de toekomst behouden kunnen blijven. Mooie promotie voor ons werk! https://tulipexperienceamsterdam.nl
Lees verder
Bollenschuur Hillegom wijkt voor replica met appartementen
19-02-2022
Helaas lukt het ons niet altijd om eigenaren en gemeentebesturen te overtuigen van behoud van bollenerfgoed. De bollenschuur van Jonkheer aan de Stationsweg 13 in Hillegom wordt afgebroken. Op die plaats komen zeven appartementen. Het gebouw wordt een replica van het huidige gebouw. Wij hadden liever gezien dat de originele bollenschuur, die achter de beplating zit, behouden blijft met een nieuwe bestemming.
Lees verder