Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Bollenschuren in Hillegom gesloopt

24-02-2023
Bollenschuren in Hillegom gesloopt
De bollenschuur aan de Weeresteinstraat 171 in Hillegom gaan tegen de vlakte (Foto: Tony Whelan)
In februari 2023 zijn in Hillegom twee belangrijke bollenschuren gesloopt: twee schuren van Jonkheer aan de Stationsweg 13 en nog geen week later de bollenschuur van Verdegaal/Ruigrok aan de Weeresteinstraat 171.

Allebei deze bollenschuren stonden in de Regionale Collectie Bollenschuren,  maar hadden desondanks  geen beschermde status. De CHG-Werkgroep Bollenerfgoed heeft zich jarenlang ingespannen voor behoud en herbestemming van beide gebouwen, maar helaas kozen de eigenaren voor sloop en nieuwbouw in historische stijl, waarbij de oude bollenschuur wordt nagebouwd.

De laatste jaren zien wij steeds vaker dat replica bollenschuren worden gebouwd. Ook bij De Wolff aan de Stationsweg in Lisse is dit het geval. De Werkgroep Bollenerfgoed streeft in de eerste plaats naar behoud en herbestemming van de authentieke gebouwen. Maar als sloop en nieuwbouw onontkoombaar zijn, pleiten wij ervoor dat de nieuwe gebouwen de juiste architectuur en kenmerken van bollenschuren krijgen, zodat in elk geval het historisch beeld behouden blijft.

 
Sloop van de bollenschuren aan de Stationsweg 13 in Hillegom (febr. 2023)

 
Sloop van de bollenschuur aan de Weeresteinstraat 171 in Hillegom (febr. 2023)

(foto's: CHG Werkgroep Bollenerfgoed en Tony Whelan)