Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Heemschut Zuid-Holland bezocht bollenschuren

25-05-2007
Heemschut Zuid-Holland bezocht bollenschuren
Op vrijdag 25 mei 2007 organiseerde de Zuid-Hollandse afdeling van de Bond Heemschut een excursie naar het industrieel-cultureel erfgoed van de Duin- en Bollenstreek: de bollenschuren. Eerst bezochten de monumentenliefhebbers het Museum De Zwarte Tulp in Lisse.

Na de lunch kwam het gezelschap bijeen in het Centrum voor Cultuurhistorie De Vergulde Zwaan. Daar verzorgden Jos Warmenhoven en Marca Bultink van de Adviesgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed een presentatie over de architectuur van bollenschuren, over het gebruik ervan voor de bloembollencultuur en over manieren om de meest waardevolle panden te behouden en aan een nieuwe bestemming te helpen. 

Daarna volgde een bustocht met toelichting van Joop Zwetsloot en Marca Bultink van de Adviesgroep Bollenerfgoed. De excursie voerde langs enkele authentieke bollenschuren en langs schuren die inmiddels een nieuwe functie hebben gekregen. Daarbij werd onder andere een bezoek gebracht aan de bollenschuren van Veldhuyzen van Zanten in Hillegom, Driehuizen in Lisse die op dat moment verbouwd werd tot appartementencomplex en de schuur van Bergman in Sassenheim

Tijdens de excursie van de Bond Heemschut, afd. Zuid-Holland werd onder andere de bollenschuur van Driehuizen in Lisse bezocht.

excursie Heemschut Bergman kl

 

 

Eigenaar Henri Stol leidde de deelnemers rond in de bollenschuur van Bergman aan de Teylingerlaan in Sassenheim.