Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Landschuurtje Vogelenzang gesloopt

05-12-2023
Landschuurtje Vogelenzang gesloopt
Het landschuurtje aan de 2e Doodweg in Vogelenzang in 2022 (Foto Marca Bultink)
Het landschuurtje aan de 2e Doodweg in Vogelenzang is in november 2023 afgebroken. Alweer is een karakteristiek schaft- en materiaalschuurtje gesloopt. Hiermee is een cultuurhistorisch stukje bollenerfgoed en herinnering aan de landarbeid verdwenen uit het landschap.

Het landschuurtje met schuilgelegenheid en plee was rond 1940 gebouwd van tweedehands bakstenen. Het hoorde bij het bollenbedrijf C. Verdegaal en was de laatste decennia eigendom van het bedrijf Kees van Haaster & Zn. Een nieuwer landschuurtjes op het perceel ernaast werd al eerder gesloopt.  
Het is jammer dat deze landschuurtjes nu allebei zijn verdwenen. De bollenvelden tegen de duinrand zijn daar heel fraai, maar de landschuurtjes zorgden voor diepte in  het landschap; ze bepalen de schaal van wat je ziet. De landschuurtjes zijn bovendien gegrift in het landschap van ons geheugen en je mist ze pas als ze er niet meer zijn. 
Daarom heeft de Werkgroep Bollenerfgoed van het CHG een inventarisatie van alle nog bestaande landschuurtjes gemaakt. Ook heeft het CHG de alarmbel geluid om verdere afbraak te voorkomen en enkele bijzondere landschuurtjes op te knappen en te behouden. Meer over de landschuurtjes op het bollenland op de speciale pagina Landschuurtjes op onze website.

 
Het landschuurtje aan de 2e Doodweg in Vogelenzang in 2009 (Foto Jos Warmenhoven)