Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Monumentale bollenschuur Van Reisen getroffen door brand

01-07-2019
Monumentale bollenschuur Van Reisen getroffen door brand
De monumentale bollenschuur van P. van Reisen aan de Loosterweg 8 in Voorhout is voor een groot deel door brand verwoest. De bollenschuur werd in 1998 aangewezen als Rijksmonument vanwege de bijzondere architectuur en de cultuurhistorische waarde als bollenerfgoed.

De bollenschuur werd in 1925 gebouwd, als derde bollenschuur van het bloembolenbedrijf P. van Reisen, opgericht in 1878. Het pand was nog altijd in gebruik voor het bloembollenbedrijf en werd steeds onderhouden. Op maandagavond 1 juli 2019 brak brand uit in een naastgelegen loods van het bollenbedrijf, die oversloeg naar de monumentale bollenschuur. De achterkant vatte vlam en het gebouw stond vol met rook.

Na een lange nacht blussen leek de brand onder controle, maar achter de gevel bleef het vuur kennelijk smeulen, want dinsdagmiddag 2 juli laaide de brand opnieuw op. Voor de brandweer zat er toen niets anders op dan het gebouw van achteraf deels te slopen, zodat de brandhaard kon worden bereikt. 's Avonds om tien uur was men de brand meester. De voorgevel en een deel van de zijgevels van het Rijksmonument zijn gelukkig behouden, maar hoe de bollenschuur er van binnen aan toe is en hoe stevig de constructie na de brand is, moet nog worden onderzocht. (Foto Omroep West)

VoorLoos 008 brand 1 juli 2019 D at7zPWsAAgmn3

Maandag 1 juli 2019: de achterkant van de bollenschuur staat in brand. (Foto Brandweer Sassenheim)

Maurice Hoogeveen2

Luchtfoto van de brand op 1 juli 2019. (Foto Maurice Hoogeveen)

VoorLoos 008 2 juli Mark Kool Omroep West

Dinsdagochtend 2 juli: de bollenschuur staat er nog! (Foto Mark Kool)

Brand Omroep Bollenstreek DSC06969

De brand laaide dinsdagmiddag opnieuw op. (Foto Bollenstreek Omroep)

VoorLoos 008 Brand LD 3 juli 2019

De brand heeft een enorm gat geslagen in het pand, maar het voorste deel en de achtergevel staan nog overeind. (Foto Leidsch Dagblad, 3 juli 2019)

Ravage na de brand Mark Kool 3 7 2019 
Woensdag 3 juli: trieste aanblik van de achterkant van de bollenschuur. (Foto Mark Kool)