Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Zwarte Tulp Prijs voor bollenschuur in Lisse De Engel

30-11-2018
Zwarte Tulp Prijs voor bollenschuur in Lisse De Engel
De familie Pluimert uit Lisse heeft de Zwarte Tulp Prijs 2018 ontvangen omdat zij hun bollenschuur met woonhuis aan de Heereweg in Lisse hebben gerestaureerd en door herbestemming voor de toekomst hebben behouden.

LissHeer 429 MB P1020164XDe Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) reikt deze stimuleringsprijs al sinds 2003 jaarlijks uit aan de eigenaar van een bollenschuur, die het gebouw op een voorbeeldige manier heeft behouden of een nieuwe bestemming heeft gegeven.

De prijs bestaat uit een oorkonde, die op 30 november aan het echtpaar Pluimert werd uitgereikt door Peter Nijhof van de Werkgroep Bollenerfgoed, waarna Piet Onderwater de keus van de werkgroep toelichtte. Wethouder Kees van der Zwet van Lisse overhandigde hen het speciale schildje Monumentale Bollenschuur voor aan de gevel.

Restauratie met authentieke kenmerken

Het woonhuis met ingebouwde bollenschuur is rond 1927 gebouwd voor het bollenbedrijf van W.V. van Beek. Het pand is ontworpen door de Lissese architect C.W. Barnhoorn en is door de familie Van Beek gebruikt als woonhuis en bollenschuur. De bollenschuur en het woonhuis vormen één geheel. Het pand is een gemeentelijk monument.

Sinds 1982 is het pand eigendom van de familie Pluimert, die het gedeelte met de bollenschuur bewoonbaar maakte en begon aan de restauratie. In 2001 verhuisden de volgende generatie van de familie Pluimert naar het pand. Zij hebben het gebouw in de afgelopen jaren geheel gerestaureerd met behoud van authentieke details. De originele stalen ramen zijn nog aanwezig.

Schildje ZTP 2018Waardevol bollenerfgoed
De Werkgroep Bollenerfgoed van het CHG werkt al sinds 1997 aan behoud en herbestemming van bollenschuren en andere waardevolle gebouwen van de bloembollencultuur in de Duin- en Bollenstreek. Hierdoor zien steeds meer overheden én eigenaren het belang in van ehoud en herbestemming van bollenerfgoed.