Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Eerste Zwarte Tulp Prijs uitgereikt voor bollenschuur in Lisse

Op dinsdag 25 november 2003 is de eerste Zwarte Tulp Prijs uitgereikt aan Leo van Schooten en Ludwien Hassell, de eigenaren van de bollenschuur aan de Achterweg 14 in Lisse. Zij krijgen de prijs omdat zij de schuur op een bijzondere manier hebben gerestaureerd en er een nieuwe bestemming als woning aan hebben gegeven.

De jaarlijkse Zwarte Tulp Prijs is in het leven geroepen door de Projectgroep Behoud en Herbestemming Bollenschuren van Museum De Zwarte Tulp in Lisse. De prijs is bedoeld om eigenaren van een bollenschuur te belonen, die de schuur op een bijzondere manier hebben behouden of een andere bestemming hebben gegeven, met behoud van de karakteristieke eigenschappen. De prijs bestaat uit een informatiebordje 'Monumentale Bollenschuur' dat aan de gevel bevestigd kan worden en een oorkonde.

Fraaie woning

Op dinsdag 25 november 2003 werd de prijs door wethouder J.J. Schuijt van de gemeente Lisse uitgereikt aan de heer Leo van Schooten en Ludwien Hassell. Zij hebben de karakteristieke bakstenen bollenschuur van Lefeber aan de Achterweg 14, omgetoverd in een fraaie woning. De bollenschuur is in 1886-1887 gebouwd voor bollenkweker J.W. Lefeber. 
Het kostte veel tijde en moeite om de schuur te mogen herbestemmen tot woning. Om de toegang te regelen is een speciale brug gebouwd die uitkomt in de Acacialaan.  De schuur is van buiten geheel gerestaureerd en van binnen verbouwd tot woning. Daarbij is goed rekening gehouden met de karakteristieke elementen van de bollenschuur, zoals de openslaande ventilatiedeuren en de naam Lefeber op de gevel. 

Bollenerfgoed
Bollenerfgoed

Schildje en oorkonde

Op de bollenschuur werd het eerste informatiebordje onthuld. Daarop staat uitleg over de bollenschuur, zoals voor wie en wanneer de schuur gebouwd is, of het een monument of beschermd pand is, informatie over de architectuur en andere bijzonderheden. Om de prijswinnaars van de Zwarte Tulp Prijs te onderscheiden bevatten deze speciale bordjes gouden lauwerkransen. De metalen schildjes zijn ontworpen door de Lissese Ontwerpstudio 2000. De Projectgroep Bollenschuren van het Museum De Zwarte Tulp zal de komende tijd nog meer waardevolle bollenschuren van informatiebordjes voorzien.

Een tweede leven

Bollenschuren vormen het industrieel erfgoed van de bloembollencultuur en zijn cultuurhistorisch waardevolle elementen in het karakteristieke landschap van de Duin- en Bollenstreek. Maar doordat veel schuren niet meer agrarisch worden gebruikt, dreigen ze uit het landschap te verdwijnen. Gelukkig zien steeds meer mensen de waarde van bollenschuren en zijn steeds meer eigenaars bereid hun schuur een tweede leven te gunnen. Behoud op langere termijn is het best gegarandeerd als bollenschuren agrarisch in gebruik blijven, of als dat niet haalbaar is, een nieuwe bestemming krijgen als woning, kantoor, atelier of kleinschalig bedrijf.

Voor detailinformatie over deze winnaar van de Zwarte Tulp Prijs klik hier.

Bollenerfgoed