Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Zwarte Tulp Prijs 2005 voor bollenschuur in Noordwijk

Op maandag 1 november 2005 is voor de derde keer de Zwarte Tulp Prijs uitgereikt. Ditmaal ging de prijs naar Ernst Kuylenburg en Susan van der Zwet, eigenaren van de voormalige bollenschuur aan de Pickéstraat 66 in Noordwijk. Zij krijgen de prijs omdat zij de karakteristieke bollenschuur geheel hebben gerestaureerd en een woonbestemming hebben gegeven.

De bollenschuur is in 1902 gebouwd voor de Noordwijkse bollenkweker De Groot. Het is een grote schuur met een zadeldak. Op alle verdiepingen zitten openslaande deuren, bestemd voor natuurlijke ventilatie, zodat de bollen aan de lucht konden drogen. Na de oorlog verkocht De Groot de schuur aan de bloembollenkwekerij H.J. Salman & Zonen, die hem ruim twintig jaar gebruikte om er bloembollen te drogen en verwerken. In 1974 gaf de gemeente toestemming aan de Gebr. Dekker om er een houtbewerkingsbedrijf te beginnen, dat later uitgroeide tot de bouwmaterialenwinkel Doeland Dekker.

Bollenerfgoed
Bollenerfgoed

Grootscheepse restauratie

Na het vertrek van Doeland naar een bedrijventerrein in 2000, kochten Ernst Kuylenburg en Susan van der Zwet het pand en besloten het te restaureren. De gemeente Noordwijk gaf toestemming om van de bollenschuur een woning te maken. In 2001 begon de grote verbouwing. Susan en Ernst kunnen uren vertellen over de restauratie, die bloed, zweet en tranen kostte. “Familie en vrienden verklaarden ons voor gek, die dachten dat het nooit goed zou komen. Maar wij zagen vanaf het begin de mogelijkheden van het pand. Er moest wel heel veel gebeuren: het pand heeft steens muren en was jarenlang in gebruik geweest als doe-het-zelfwinkel. We hebben eerst de buitenkant aangepakt en daarna hebben we drie jaar over de binnenkant gedaan. We wonen hier nu sinds Kerstmis 2004 met veel plezier. Het is een knots van een huis geworden met heel veel leefruimte voor ons hele gezin.”

Ventilatiedeuren

Bij de restauratie is rekening gehouden met de karakteristieke elementen in het pand. “We vonden één oorspronkelijke ventilatiedeur en hebben daar 95 kopieën van op maat laten maken”, vertelt Ernst. “In de achtertuin zijn het stookhok en de schoorsteen blijven staan. Onder de binnenplaats bleek en verrassing te zitten: een betonnen ventilatiesysteem, waarop in de jaren ’50 bollen werden drooggestookt. Het was een heel karwei om dat beton eruit te slopen: er kwamen 17 vrachtwagens puin uit!”
 De Werkgroep Bollenerfgoed beloont de restauratie met de Zwarte Tulp Prijs en overhandigde het echtpaar het speciale schildje van de Zwarte Tulp Prijs en de bijbehorende oorkonde. 

Voor detailinformatie over deze winnaar van de Zwarte Tulp Prijs klik hier.

Bollenerfgoed