Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Zwarte Tulp Prijs 2006 voor bollenschuur in Noordwijkerhout

Op 25 november 2006 is voor de vierde keer de Zwarte Tulp Prijs uitgereikt. Ditmaal ging de prijs naar Kees van der Zalm, eigenaar van de voormalige bollenschuur van N.C. van der Zalm en Zonen aan het Westeinde 52 in Noordwijkerhout. Hij ontving de prijs omdat hij de bollenschuur keurig heeft onderhouden en een nieuwe bestemming als selfstorage-ruimte heeft gegeven.

Ventilatiedeuren

De bollenschuur is in 1929 gebouwd voor het bloembollenbedrijf N.C. van der Zalm en Zonen. Het is een bakstenen schuur, bestaande uit twee lagen met een plat dak en daaromheen een lager gedeelte in één bouwlaag. In de schuur zitten houten ventilatiedeuren die open gezet konden worden om de bollen 'aan de lucht' te laten drogen. Dat is opvallend omdat rond 1925 elders in de Bollenstreek al volop schuren met mechanische ventilatie en kleine stalen ramen werden gebouwd. Misschien komt dat doordat aan het Westeinde, achter landgoed Leeuwenhorst, pas na de oorlog gas, water en elektriciteit werden aangelegd. Op een balk in de schuur staat echter duidelijk "deze schuur is in gebruik genomen den 29 juni 1929".

Bollenerfgoed
Bollenerfgoed

Nieuwe bestemming

Het woonhuis ernaast dateert uit 1907 en is ook een bollenschuur geweest. Het bedrijf N.V. van der Zalm en Zonen heeft de schuur voor de bollenexport gebruikt tot 2002. In 2003 heeft het pand een nieuwe bestemming gekregen als selfstorage-bedrijf. De buitenkant is keurig gerestaureerd, waarbij karakteristieke details zoals de stalen rail voor de schuifdeuren bewaard zijn gebleven. Van binnen zijn opslagruimten gemaakt, die aan particulieren worden verhuurd voor de opslag van goederen. Achter elke deur kan een particulier zijn goederen stallen. Deze nieuwe, veelgevraagde functie kan ook andere bollenschuren aan een nieuwe bestemming helpen en dat geeft de beste garantie voor behoud van het pand.

Behoud van karakter

Als blijk van waardering daarvoor besloot de Projectgroep Behoud en Herbestemming Bollenschuren de Zwarte Tulp Prijs 2006 aan Kees van der Zalm uit te reiken. Deze prijs is bedoeld om eigenaren van een bollenschuur te belonen, die de schuur op een bijzondere manier hebben behouden of een andere bestemming hebben gegeven, met behoud van de karakteristieke eigenschappen. De Zwarte Tulp Prijs bestaat uit een speciaal schildje met de tekst 'Monumentale Bollenschuur' en een ingelijste oorkonde.

Voor detailinformatie over deze winnaar van de Zwarte Tulp Prijs klik hier.

Bollenerfgoed