Zwarte Tulp Prijs 2007 voor Hillegomse bollemschuur
Op 23 januari 2008 is de vijfde Zwarte Tulp Prijs 2007 uitgereikt aan Bouwbedrijf Schuit, eigenaar van het voormalige bloembollenexportbedrijf van William Dekker N.V. aan de Leidsestraat 128-130 in Hillegom. De Zwarte Tulp Prijs is in het leven geroepen om eigenaren te belonen die hun bollenschuur op een gedegen wijze hebben onderhouden of gerestaureerd, of een andere bestemming hebben gegeven met behoud van de karakteristieke eigenschappen.
Groot-Brittannië
De bollenschuur met kantoor, droogruimten en pakruimten is gebouwd voor het bloembollenexportbedrijf William Dekker NV, die irissen kweekte op Jersey en Gernsey en in narcissen handelde op Groot-Brittannië. In 1933, kort na de crisistijd, werd villa Brittanje gebouwd en vier jaar later de schuur met kantoor erachter. Beide panden zijn ontworpen door de Hillegomse architect W. Kuitems met veel oog voor architectuur en vormgeving. Volgens Jos Warmenhoven van de projectgroep Bollenerfgoed is in de bouwstijl de nieuwe zakelijkheid te herkennen die ook de architectuur van Dudok en Frank Lloyd Wright kenmerkt.
Schildje en oorkonde
Namens Bouwbedrijf Schuit namen de broers Koos en Edward Schuit de Zwarte Tulp Prijs 2007 in ontvangst. De prijs bestaat uit een schildje met lauwerkransen en een oorkonde met foto van het pand, ontworpen door Ontwerpstudio 2000. De uitreiking van de Zwarte Tulp Prijs wordt sinds 2007 ondersteund door de Rabobank Bollenstreek. Wethouder monumentenbeleid R. van Zuijlen onthulde aan de gevel het schildje met de tekst ‘Monumentale bollenschuur’.
Bedrijfsverzamelgebouw
Nadat de firma Dekker in de jaren ’60 was gestopt, stonden de schuren leeg. In 1977 kwamen de panden in handen van de aannemersfamilie Schuit, die er het woonwarenhuis Beter Wonen, later Casba in vestigde. Na 1987 stond het pand drie jaar leeg, totdat de gemeente Hillegom de agrarische bestemming wijzigde. Bouwbedrijf Schuit vestigde in 1990 het aannemersbedrijf in de ene helft van de schuur, de overige ruimtes werden verbouwd tot bedrijfsverzamelgebouw. De villa ervoor wordt bewoond door de familie Schuit.
Motivatie
Monumentendeskundige Peter Nijhof van de Projectgroep overhandigde een oorkonde van de Projectgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed. In het kantoorgedeelte zijn alle originele details in de architectuur intact gelaten, zoals tegelwerk, glas in lood en de mozaïekvloer. Bij de renovatie van de bollenschuur zijn de stalen ramen vervangen door kunststof kozijnen, maar dat is altijd weer terug te draaien. Het pand maakt deel uit van een lint bollenschuren en woningen van kwekers en exporteurs langs de Leidsestraat.
Meer informatie over deze winnaar van de Zwarte Tulp Prijs: klik hier.