Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Zwarte Tulp Prijs 2008 voor bollenschuur in Rijnsburg

De zesde Zwarte Tulp Prijs is uitgereikt aan Maarten Kuivenhoven, eigenaar van de bollenschuur Oegstgeesterweg 204D in Rijnsburg. Deze bollenschuur is in 1923 gebouwd door de firma Zandbergen, die aan de Oegstgeesterweg nog meer bollenschuren bouwde. De laatste jaren was de tuinbouwcoöperatie Maasmond-Westland in het pand gevestigd

Rijtuigen

De heer Kuivenhoven kocht de schuur en heeft hem in de afgelopen jaren geheel gerestaureerd, met als doel om er zijn collectie koetsen en rijtuigen in onder te brengen. De rijtuigencollectie geeft een goed beeld van het reizen door de eeuwen heen, maar is geen museum. De bijzondere collectie is alleen op afspraak te bezichtigen. Op die manier heeft de bollenschuur een nieuwe bestemming gekregen en is behoud voor de toekomst gewaarborgd.

Bollenerfgoed
Bollenerfgoed

Zesde Zwarte Tulp Prijs

De Projectgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek besloot de Zwarte Tulp Prijs aan de heer Kuivenhoven toe te kennen vanwege de gedegen wijze waarop hij het pand heeft gerestaureerd. De Zwarte Tulp Prijs wordt sinds 2003 uitgereikt aan eigenaren van bollenschuren in Lisse, Warmond, Noordwijk, Noordwijkerhout en Hillegom. De prijsuitreiking wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Bollenstreek.

Oorkonde en schildje

Op 25 november 2008 ontving de heer Kuivenhoven het speciale schildje met de tekst 'Monumentale bollenschuur', dat door de Katwijkse wethouders D. Binnendijk van Ruimtelijke Ontwikkeling en J. Vingerling van Monumentenzorg werd overhandigd. De Projectgroep Bollenerfgoed had een fraaie oorkonde laten vervaardigen. 

Meer informatie over deze winnaar van de Zwarte Tulp Prijs: klik hier.

Bollenerfgoed