Zwarte Tulpprijs 2014 voor bollenschuur Voorschoten
De twaalfde Zwarte Tulp Prijs is op 28 november 2014 uitgereikt aan Machiel Vlieland en Marco Marquez van de bollenschuur aan de Veurseweg 265 in Voorschoten. Zij hebben de schuur van Hoogwerff Kroon gerestaureerd en een nieuwe bestemming gegeven. Op die manier is waardevol bollenerfgoed behouden.
De Zwarte Tulp Prijs wordt al twaalf jaar uitgereikt aan de eigenaar van heeft behouden of een nieuwe bestemming heeft gegeven. De prijs wordt toegekend door de Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek en bestaat uit een oorkonde en een metalen plaquette. Dit schildje werd door wethouder Bianca Bremer van de gemeente Voorschoten aan de winnaars overhandigd.
Respect voor cultuurhistorie
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de bollenschuur lichtte Jos Warmenhoven toe waarom de bollenschuur in Voorschoten de prijs heeft gewonnen. Het historische gebouw uit 1931 is met respect voor cultuurhistorie en zonder subsidie gerestaureerd, waarbij de authentieke kenmerken, zoals de stalen ramen, ventilatieroosters en houten verdiepingsvloeren behouden zijn gebleven. Peter Nijhof van de Werkgroep Bollenerfgoed reikte de bij de prijs behorende oorkonde uit.
Gemeentelijk monument
De bollenschuur aan de Veurseweg is in 1931 gebouwd voor bollenbedrijf B.G. Hoogwerff Kroon door bouwbedrijf Marseille uit Lisse. De grond bevatte echter te veel veen voor goede bollenteelt. Daarom werd de schuur al in 1939 verkocht aan tuinder D.C. Flinterman, die er na de oorlog twee woningen in maakte en er kassen omheen bouwde. In de jaren '80 kwam de bollenschuur in handen van het tuindersbedrijf De Groot, die de schuur gebruikte als opslagruimte.
Prijsvraag
Wethouder Bremer vertelde dat de gemeente Voorschoten dit tuinbouwbedrijf aankocht, ter verbetering van het gebied rondom kasteel Duivenvoorde. De kassen werden gesloopt, maar de bollenschuur moest behouden blijven. Dat was ook de wens van de Vereniging tot Behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten. Daarom schreef de gemeente een prijsvraag uit voor herbestemming van het gebouw, waarbij niet de hoogste bieder won maar degene met het beste plan. Het idee van Machiel Vlieland en Marco Marquez won. Zij kochten de schuur en lieten die in zeven maanden tijd compleet restaureren door architect Kees Lau en bouwbedrijf Smit.
Authentieke details
Daarbij verdwenen de luiken die jarenlang aan de bollenschuur hingen. Originele details zoals de hijsinstallatie bleven intact. Er moesten nieuwe stalen ramen worden gemaakt, die bij de oorspronkelijke fabriek in Engeland opnieuw gefabriceerd werden. Inmiddels zijn in De Bollenschuur vier bedrijven gevestigd op het gebied van tuin- en binnenhuisarchitectuur: Extravert, The Manor, Inside Out en kookstudio Greendelicious. De bollenschuur is vorig jaar een gemeentelijk monument geworden.
Meer informatie over deze winnaar van de Zwarte Tulp Prijs: klik hier.