Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Zwarte Tulpprijs 2017 voor bollenschuur Lisse

De Zwarte Tulp Prijs 2017 is uitgereikt aan Lisse Centrum Beheer B.V., eigenaar van de bollenschuur aan de 1e Havendwarsstraat 4 in Lisse. Zij hebben de schuur niet alleen voor het nageslacht behouden, maar stellen die ook beschikbaar als cultuurhistorisch centrum.

De Zwarte Tulp Prijs wordt sinds 2003 jaarlijks uitgereikt aan de eigenaar van een bollenschuur, die het gebouw op een voorbeeldige manier heeft behouden of een nieuwe bestemming heeft gegeven. Deze stimuleringsprijs van de Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek bestaat uit een oorkonde en een speciaal schildje voor aan de gevel. 

Bollenerfgoed in hartje Lisse

De bollenschuur aan de 1e Havendwarsstraat is in 1923 gebouwd voor het bollenbedrijf Van Waveren’s Zonen. Pal naast de toen pas opgerichte bloembollenveiling aan de Haven. Het is een stellingenschuur met openslaande ventilatiedeuren, die in 1929 is uitgebreid met een holkamer voor hyacinten. In 1938 nam Lefeber & Van Ruiten de bollenschuur over. Leo van Ruiten gebruikte het pand tot eind jaren ’70 en liet er in de jaren ’50 een lager gedeelte met pakplaats en klimaatcellen aan vast bouwen. 
In 1979 kocht bloembollenveiling Hobaho de bollenschuur en huisvestte daarin de redactie en drukkerij van het blad Vakwerk. Lisse Centrum Beheer B.V. dat de voormalige Hobaho-gebouwen en bezittingen van de familie Zwetsloot beheert, besloot in 2007 de schuur ter beschikking te stellen aan vrijwilligersorganisaties. Het gebouw, dat sindsdien De Vergulde Zwaan heet, herbergt nu werk-, archief- en vergaderruimten.

Bollenerfgoed
Bollenerfgoed

Authentieke kenmerken

De Zwarte Tulp Prijs werd uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst op 8 december 2017 in de bekroonde bollenschuur. Piet Onderwater legde uit waarom de CHG-Werkgroep Bollenerfgoed deze bollenschuur heeft uitverkoren: “Het gebouw is bijna honderd jaar oud, maar heeft nog steeds alle authentieke kenmerken van de bollenschuur, zoals de houten ventilatiedeuren, de houten trappen en verdiepingsvloeren.”

Peter Nijhof van de CHG-Werkgroep Bollenerfgoed overhandigde de oorkonde aan Joop Zwetsloot. ”Deze prijs is bedoeld voor het behoud van een bollenschuur, maar op deze plek is een heel cluster van bollenerfgoed behouden gebleven, midden in het hart van Lisse. Het is een mooie bijkomstigheid dat wij deze prijs nu kunnen uitreiken aan iemand die zijn sporen heeft verdiend op het gebied van cultuurhistorie van de Bollenstreek. Joop Zwetsloot is immers oprichter van het Museum De Zwarte Tulp, het CultuurHistorisch Genootschap en de Werkgroep Bollenerfgoed.”

 

Bollenerfgoed
Bollenerfgoed

De Vergulde Zwaan

Cultuurwethouder Adrie de Roon overhandigde het schildje aan Joop Zwetsloot en Corry Zwetsloot-Pinxter. De Roon prees de familie Zwetsloot omdat zij de bollenschuur al tien jaar tegen onkostenvergoeding beschikbaar stellen voor allerlei maatschappelijke organisaties: het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek, de Werkgroep Bollenerfgoed, de Vereniging Oud Lisse, het Bloemencorso Bollenstreek, de EHBO en de Harddraverijvereniging Lisse. Joop Zwetsloot, die zeer verguld is met de onderscheiding, zei dat de familie nog niet van plan is om de bollenschuur van de hand te doen. “Maar mocht het zo ver komen, dan hoop ik dat de gemeente Lisse ervoor zorgt dat dit gebouw kan blijven dienen als centrum voor cultuurhistorie.”

Meer informatie over deze winnaar van de Zwarte Tulp Prijs: klik hier.