Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Zwarte Tulp Prijs voor bollenschuur in Lisse De Engel

De familie Pluimert uit Lisse heeft de Zwarte Tulp Prijs 2018 ontvangen omdat zij hun bollenschuur met woonhuis aan de Heereweg in Lisse hebben gerestaureerd en door herbestemming voor de toekomst hebben behouden.

De Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) reikt deze stimuleringsprijs al sinds 2003 jaarlijks uit aan de eigenaar van een bollenschuur, die het gebouw op een voorbeeldige manier heeft behouden of een nieuwe bestemming heeft gegeven. 

Oorkonde en schildje

De prijs bestaat uit een oorkonde, die op 30 november aan het echtpaar Pluimert werd uitgereikt door Peter Nijhof van de Werkgroep Bollenerfgoed. Architect Piet Onderwater lichtte de keus van de werkgroep toe. Wethouder Kees van der Zwet van de gemeente Lisse overhandigde hen het speciale schildje Monumentale Bollenschuur voor aan de gevel.

Bollenerfgoed
Bollenerfgoed

Woonhuis plus bollenschuur

Het woonhuis met aangebouwde bollenschuur aan de Heereweg is rond 1927 gebouwd voor het bollenbedrijf van W.V. van Beek. Het pand is ontworpen door de Lissese architect C.W. Barnhoorn en is door de familie Van Beek gebruikt als woonhuis en bollenschuur. De bollenschuur en het woonhuis vormen één geheel. Het pand is een gemeentelijk monument.

Restauratie met authentieke kenmerken

Sinds 1982 is het pand eigendom van de familie Pluimert, die het gedeelte met de bollenschuur bewoonbaar maakte en begon aan de restauratie. In 2001 verhuisde de volgende generatie van de familie Pluimert naar het pand. Zij hebben het gebouw in de afgelopen jaren geheel gerestaureerd met behoud van authentieke details. De originele stalen ramen zijn nog aanwezig.

Voor detailinformatie over deze winnaar van de Zwarte Tulp Prijs klik hier.

Bollenerfgoed