Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Zwarte Tulpprijs 2019 voor bollenschuur in Katwijk

Wouter Jinssen en Corina Krijgsman uit Katwijk hebben de Zwarte Tulp Prijs 2019 voor behoud en herbestemming van bollenschuren ontvangen. De eigenaars van de bollenschuur aan de Rijnstraat 6 kregen de prijs voor de voorbeeldige manier waarop zij hun pand in Katwijk aan de Rijn hebben gerestaureerd en voor de toekomst hebben behouden.

De Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) reikt deze stimuleringsprijs al sinds 2003 jaarlijks uit aan de eigenaars van een bollenschuur, die het gebouw op een voorbeeldige manier hebben behouden of een nieuwe bestemming hebben gegeven. 

Oorkonde en schildje

De Zwarte Tulp Prijs bestaat uit een oorkonde en een speciaal schildje voor aan de gevel. Dit werd op 13 december 2019 aan Wouter Jinssen en Corina Krijgsman overhandigd door cultuurwethouder Jacco Knape van de gemeente Katwijk. Hij prees de eigenaars voor de manier waarop zij het gebouw met liefde voor het verleden hebben gerestaureerd. Daarmee hebben zij niet alleen een stenen gebouw bewaard, maar ook de verhalen die met het bollenverleden van Katwijk samenhangen. De wethouder prees ook het CHG en haar Werkgroep Bollenerfgoed voor alle inspanningen op het gebied van landschap en erfgoed in de Bollenstreek.

Bollenerfgoed
Bollenerfgoed

125 jaar oude bollenschuur

Voorzitter Piet Goemans van de Werkgroep Bollenerfgoed reikte het echtpaar Jinssen de oorkonde uit die bij de Zwarte Tulp Prijs hoort. Bouwkundige Jos van Rooden gaf hen het rapport, waarin de historie van de bollenschuur is vermeld. De schuur aan de Rijnstraat is in 1894 gebouwd voor het bollenbedrijf van Albertus van der Gust. Het pand is vanaf 1902 gebruikt voor het bloembollenbedrijf van Dirk Parlevliet. Vanaf 1920 had Dirk Durieux er een aardappelhandel en was de bollenschuur ook het woonhuis van de familie Durieux.

Restauratie met authentieke kenmerken

Sinds 2012 is de bollenschuur eigendom van Wouter Jinssen en Corina Krijgsman. Zij hadden geen idee dat zij met een bollenschuur te maken hadden, maar houden van oude gebouwen. Zij hebben de bollenschuur met gevoel voor historie en met behoud van authentieke details gerestaureerd. In de zijgevels zitten nog rijen houten ventilatiedeuren en op de zolderverdieping prijkt het originele rozetraam. Ook in het interieur hebben zij veel authentieke details behouden en gerestaureerd. Het pand is een gemeentelijk monument.

Meer informatie over deze winnaar van de Zwarte Tulp Prijs: klik hier.

Bollenerfgoed

Historische foto van de bollenschuur met woonhuis, anno 1912

De bollenschuur anno 2012, voor de restauratie

De oorkonde van de Zwarte Tulp Prijs 2019

Voorzitter Piet Goemans spreekt tijdens de Prijsuitreiking 13 december 2019

Piet Goemans overhandigt het echtpaar Jinssen de oorkonde

Piet Goemans, wethouder Jacco Knape, Corina Krijgsman en Wouter Jinssen

Piet Goemans, wethouder Jacco Knape, Corina Krijgsman en Wouter Jinssen