Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Zwarte Tulp Prijs 2021

Sebastian van Houten en Margriet van Hal uit Noordwijk hebben de Zwarte Tulp Prijs 2021 voor behoud en herbestemming van bollenschuren ontvangen. De eigenaars krijgen de prijs voor de manier waarop zij de bollenschuur aan de Douzastraat 42 in Noordwijk-Binnen hebben gerestaureerd en voor de toekomst hebben behouden.

De Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) reikt deze stimuleringsprijs al sinds 2003 jaarlijks uit aan de eigenaars van een bollenschuur, die het gebouw op een voorbeeldige manier hebben behouden of een nieuwe bestemming hebben gegeven. De Zwarte Tulp Prijs bestaat uit een speciaal schildje voor aan de gevel en een oorkonde.

Restauratie na 110 jaar

De bollenschuur aan de Douzastraat 42 is in 1909 gebouwd door aannemer W. Kampman voor het bollenbedrijf van Bernardus Hendrikus Trompert. Daarna is de schuur gebruikt door de familie Warmerdam-Trompert. Vervolgens stond het pand tientallen jaren leeg en raakte in verval. Sinds 2018 is de bollenschuur een gemeentelijk monument. Sebastian van Houten en Margriet van Hal, die schuin tegenover het pand wonen, kochten de bollenschuur en restaureerden die in 2019 met behoud van vele authentieke details. Zij hebben de bollenschuur herbestemd tot bedrijfsruimte en vakantiewoning.

Bollenerfgoed
Bollenerfgoed

Authentieke kenmerken

De restauratie en herbestemming van de bollenschuur is een voorbeeld voor de Bollenstreek. Architect Gijs Braakman, lid van de Werkgroep Bollenerfgoed, prees de manier waarop de oude bollenschuur is gerestaureerd. Daarbij zijn de hoge ventilatiedeuren en -roosters behouden en is ook de hijsbalk met takel in oorspronkelijke staat zijn hersteld. De houten vloeren en trappen zijn behouden en het hout van de bollenstellingen is opnieuw gebruikt in het interieur en meubilair. Sebastian van Houten heeft bij de restauratie een bouwbedrijf ingeschakeld, maar de afwerking en het interieur deed hij zelf.

Voorbeeld voor de Bollenstreek

Tijdens een bijeenkomst op 16 november 2022 in de bollenschuur reikte wethouder Roberto ter Hark van de gemeente Noordwijk het schildje van de Zwarte Tulp Prijs uit aan Sebastian (Bas) van Houten en Margriet van Hal. De CHG-Werkgroep Bollenerfgoed zorgde daarnaast voor een fraaie oorkonde, die werd uitgereikt door voorzitter Piet Goemans. De prijsuitreiking wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Bollenstreek. 
Eerder al won deze bollenschuur de Erfgoedprijs van de Vereniging De Oude Dorpskern Noordwijk.

Meer informatie over deze winnaar van de Zwarte Tulp Prijs: klik hier.

Bollenerfgoed