Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Boek: Nieuw leven voor oude bollenschuren

01-01-2007
Boek: Nieuw leven voor oude bollenschuren
In het boek "Nieuw leven voor oude bollenschuren" staan allerlei voorbeelden van geslaagde renovaties van bollenschuren, die een nieuwe functie hebben gekregen. Op die manier kan dit cultuurhistorisch erfgoed van de Duin- en Bollenstreek behouden blijven.

Ooit stonden er meer dan duizend bollenschuren in de Duin- en Bollenstreek. Nu zijn er nog maar zo'n 400 schuren over, waarvan de meeste niet meer agrarisch in gebruik zijn. Gelukkig krijgen steeds meer oude schuren een nieuwe bestemming, waardoor ze een tweede of zelfs derde leven krijgen. Met veel liefde, tijd en eigen geld worden oude bollenschuren door particulieren en bedrijven omgetoverd tot comfortabele woon- en werkruimten. In het boek "Nieuw leven voor oude bollenschuren" staan ruim 25 voorbeelden van bollenschuren die een nieuwe functie hebben gekregen als woning of bedrijfsruimte. De vele foto's en interviews maken duidelijk dat voor bollenschuren een tweede of derde leven heel goed mogelijk is. 

Inspiratiebron
Het boek bevat ook creatieve en praktische tips voor onderhoud en restauratie, die recht doen aan de bollenschuren en hun omgeving. Daarmee vormt het een inspiratiebron voor architecten, aannemers, eigenaren van bollenschuren, beleidsmakers bij gemeenten en andere overheden, makelaars en diegenen die de agrarische gebouwen een nieuwe bestemming willen geven. Maar het is ook een leuk kijkboek voor ieder die geïnteresseerd is in architectuur en cultuurhistorie.

Projectgroep Bollenschuren 

Het boek is samengesteld door Jos Warmenhoven, Peter Nijhof en Marca Bultink. Zij zijn actief in de Projectgroep Behoud en Herbestemming Bollenschuren van het Museum De Zwarte Tulp uit Lisse, die verder bestaat uit Joop Zwetsloot, Frans Kieboom, Jos Beugelsdijk, Marjon van Sluis en Rob Arnold. De Projectgroep spant zich al sinds 1997 in voor behoud en herbestemming van bollenschuren in de Duin- en Bollenstreek. De vormgeving van het rijk geïllustreerde boek was in handen van Studio Job Verdoes uit Lisse. Het boek omvat 76 pagina's en is gedrukt bij Drukkerij Grafia in Haarlem.
De uitgave is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Regio Holland Rijnland, de Provincie Zuid-Holland en de Dienst Landelijk Gebied en door sponsoring van de volgende bedrijven: Warmenhoven Architecten, Ballast Nedam Projectontwikkeling, Stol Architecten, Aannemersbedrijf Den Dubbelden en Salman Ruimtelijk Advies.

Meer informatie over dit boek vindt u bij Publicaties

Pagina 30web