Bollenerfgoed Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed

Zwarte Tulp Prijs 2023

Bernard van den Bosch heeft de Zwarte Tulp Prijs 2023 voor behoud en herbestemming van bollenschuren ontvangen. Zijn bedrijf H. en B.R. van den Bosch B.V. krijgt de prijs voor de manier waarop hij de bollenschuur aan de Oegstgeesterweg 206a in Rijnsburg heeft gerestaureerd en voor de toekomst heeft behouden.

De Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) reikt deze stimuleringsprijs al sinds 2003 jaarlijks uit aan de eigenaars van een bollenschuur, die het gebouw op een voorbeeldige manier hebben behouden of een nieuwe bestemming hebben gegeven. De Zwarte Tulp Prijs bestaat uit een speciaal schildje voor aan de gevel en een oorkonde.

Een grote moderne bollenschuur

De bollenschuur aan de Oegstgeesterweg 206A is in 1930 gebouwd voor het bloembollenbedrijf van Nicolaas Zandbergen Wzn. Dit bedrijf had al andere bollenschuren aan de Oegstgeesterweg, maar er was behoefte aan een grote, moderne bollenschuur, met elektrische installaties voor logistiek en mechanische ventilatie. Nadat het gebouw geruime tijd leeg had gestaan, kocht de naastgelegen kwekerij H. en B.R. van den Bosch B.V. het gebouw in 2000 van de familie Zandbergen. De bollenschuur is een gemeentelijk monument. Samen met de twee oudere bollenschuren van Zandbergen aan de andere kant van het Melkpad vormt dit een prachtig ensemble van bollenerfgoed.  

Bollenerfgoed
Bollenerfgoed

Authentieke kenmerken

Eigenaar Bernard van den Bosch gaf de historische bollenschuur een nieuwe bestemming als bedrijfsverzamelgebouw. In de bollenschuur kwamen zes kantoorunits waar verschillende bedrijven ruimte huren. Gedurende de periode 2010-2016 werd de buitenkant van de bollenschuur in etappes gerestaureerd, met behoud van vele authentieke details. Als laatste werden de stalen vensters vervangen. Eigenaar Bernard van den Bosch ontvangt de prijs voor de manier waarop de bollenschuur voor de toekomst is behouden; een voorbeeld voor de Duin- en Bollenstreek.

Voorbeeld voor de Bollenstreek

Architect Gijs Braakman, lid van de Werkgroep Bollenerfgoed, prees de manier waarop de oude bollenschuur is gerestaureerd. Daarbij is het metselwerk en het opgeknapt, waarbij de stalen vensters en ventilatieopeningen zijn behouden. Voor het dak zijn de juiste geglazuurde dakpannen gekozen  en in het interieur zijn nog veel oorspronkelijke details te vinden. Door herbestemming als bedrijfsverzamelgebouw is deze grote bollenschuur voor Rijnsburg behouden gebleven.  

Bollenerfgoed
Bollenerfgoed

Tijdens een bijeenkomst op 15 december 2023 in de hal van de bollenschuur reikte wethouder erfgoed Jacco Knape van de gemeente Katwijk het schildje van de Zwarte Tulp Prijs uit aan Bernard van den Bosch. De CHG-Werkgroep Bollenerfgoed zorgde daarnaast voor een fraaie oorkonde, die werd uitgereikt door voorzitter Piet Goemans.  

Meer informatie over deze winnaar van de Zwarte Tulp Prijs: klik hier.